Erasmus Programı Nedir?
Erasmus programı Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Erasmus Programı Ne Değildir?
– Erasmus programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.
– Erasmus programı tam anlamıyla bir “burs” programı değildir.
– Erasmus programı bir “diploma” programı değildir.
– Erasmus programı bir araştırma programı değildir.
Erasmus kapsamında desteklenen etkinlikler nelerdir?
– Öğrenci ve öğretim görevlisi değişimleri
– Eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik işbirlikleri
– Müfredat geliştirme projeleri (Curriculum Development-CD) sonucunda elde edilen bilgilerin yaygınlaştırılarak uygulamada kullanılması
– Avrupa üniversitelerindeki bölüm ve/veya fakültelerin belirli bir alanda yaptıkları akademik çalışmaları ortaklaşa yürütebilecekleri bilimsel platformların (Thematic Networks) oluşturulması
– Dil kursları ve yoğun programlar
– Avrupa Kredi Transfer Sisteminin (AKTS) yerleştirilmesi
Erasmus hakkında detaylı bilgi için
ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU VE KRİTERLER
Öğrenim Hareketliliği Faaliyeti için Genel Kriterler:
- OMÜ örgün eğitim öğrencisi olmak (2. öğretim dahil) (önlisans lisans veya lisansüstü)
- OMÜ' de hazırlık sınıfı hariç ilk yarıyılı tamamlamış olmak
- Ağırlıklı not ortalaması 2 2/4 00 olmalı (önlisans lisans öğrencileri)
- Ağırlıklı not ortalaması 2 5/4 00 olmalı (lisansüstü öğrencileri)
- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda AKTS kredi yüklü olması (Bir dönem için 30 AKTS)
- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetten yararlanmışsa yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ay’ı geçmeyecek olmalı
Not: Transkript 4’ lük sistemde yer alan ortalamaların asgari not ortalaması şartını sağlayıp sağlamadığı Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar kullanılarak tespit edilir.
Erasmus Başarı Puanı Hesaplanırken:
Başvuran öğrencilerin Erasmus Başarı Puanı hesaplanırken akademik ortalamalarının % 50’si ve yabancı dil puanının % 50’si alınır ve en yüksek puanlı öğrenciler seçilerek tercihlerine göre yerleştirilir.
-
Akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Hayat Boyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında öğrenim ve ya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı toplamı hesaplanırken daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ ar puan azaltma uygulanır. Yani
-
Akademik Başarı Düzeyi : % 50
-
Dil Seyivesi : % 50
-
Daha Önce Yararlanma : - 10 puan
-
Engelli öğrencilere (Engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) : +10 puan
-
Şehit ve Gazi çocuklarına : +10 puan
-
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma : -10 puan
Erasmus+ Seçim Ve Değerlendirme Nasıl Yapılıyor?
Dil düzeyinin belirlenmesi için Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) bir yabancı dil sınavı yapar. Eğer geçerli bir dil sınav sonuç belgeniz yok ise bu sınava girmek zorundasınız. Başvurular değerlendirilirken ağırlıklı puanlama sistemine göre yukarıdaki değerlendirme ölçütleri uygulanır:
Dil Barajı var mı?
Erasmus için Yabancı Dil .
Erasmus Öğrenim için :
Her Erasmus anlaşmamız bulunan üniversitenin bir dil barajı vardır. O baraj Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyelerinden ya B1 veya B2 olarak değişmektedir. Bu dil seviyelerin eşdeğerlik tablosu aşağıda verilmektedir.
STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU VE KRİTERLER
Staj Hareketliliği Faaliyeti için Genel Kriterler:
- OMÜ örgün eğitim öğrencisi olmak (2. öğretim dahil) (önlisans lisans veya lisansüstü)
- OMÜ' de hazırlık sınıfı hariç ilk yarıyılı tamamlamış olmak
- Ağırlıklı not ortalaması 2 2/4 00 olmalı (önlisans lisans öğrencileri)
- Ağırlıklı not ortalaması 2 5/4 00 olmalı (lisansüstü öğrencileri)
- Lisans son sınıf öğrencileri için öğrenim hareketliliği gerçekleştirebilecek yeterli ECTS yükü olmayanlar (Bir dönem için 30 ECTS)
Not: Transkript 4’ lük sistemde yer alan ortalamaların asgari not ortalaması şartını sağlayıp sağlamadığı Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar kullanılarak tespit edilir.
Erasmus Başarı Puanı Hesaplanırken:
- Başvuran öğrencilerin Erasmus Başarı Puanı hesaplanırken akademik ortalamalarının % 50’si ve yabancı dil puanının % 50’si alınır ve en yüksek puanlı öğrenciler seçilerek tercihlerine göre yerleştirilir.
- Akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Hayat Boyu Öğrenme Programı veya Erasmus+ kapsamında öğrenim ve ya staj hareketliliğinden yararlanmış öğrencilerin akademik başarı ve yabancı dil puanı toplamı hesaplanırken daha önce yararlanılan her bir faaliyet için (öğrenim-staj ayrımı yapılmaksızın) 10’ ar puan azaltma uygulanır. Yani
- Akademik Başarı Düzeyi : % 50
- Dil Seyivesi : % 50
- Daha Önce Yararlanma : - 10 puan
- Engelli öğrencilere (Engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) : +10 puan
- Şehit ve Gazi çocuklarına : +10 puan
- Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma : -10 puan
-
Erasmus+ Seçim Ve Değerlendirme Nasıl Yapılıyor?
Dil düzeyinin belirlenmesi için Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) bir yabancı dil sınavı yapar. Eğer geçerli bir dil sınav sonuç belgeniz yok ise bu sınava girmek zorundasınız. Başvurular değerlendirilirken ağırlıklı puanlama sistemine göre yukarıdaki değerlendirme ölçütleri uygulanır:Ayrıca;
- Öğrencinin gönderileceği ortak bir yükseköğretim kurumu (host institution) veya staj yeri mevcut olmadan öğrenciler hareketlilik faaliyetine katılmak üzere seçilemez:Bundan dolayı Erasmus Öğrenci Hareketliliği başvuru esnasında doldurulmuş ve karşı kurumdan onaylı alınan Learning Agreement for Traineeship belgesi ile başvurulması önemlidir.
- Staj hareketliliği için: öğrenci seçilmeden önce staj yapılacak işletme biliniyor olmalı ve öğrenciyi kabul edeceğinden emin olunmalıdır. Staj faaliyetinin bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirilecek olması halinde iki yükseköğretim kurumu arasında (gönderen ve kabul eden) kurumlar arası anlaşma yapılması zorunlu değildir. Ancak tercih edilmesi durumunda kurumlar arası anlaşma formatında yer alan staj faaliyeti bölümü doldurularak faaliyetler anlaşma kapsamına alınabilir ve ilgili bilgiler de yazılabilir.
-
Dil Barajı var mı?
KPDS-ÜDS-YDS-e-YDS-YÖKDİL Eşdeğerliği
ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS/e-YDS) ve YÖK tarafından yapılan YÖKDİL sınavı birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.
Bölüm Erasmus Koordinatörü : Dr. Öğr. Üyesi Belkıs TEKGÜLER
Bölüm Erasmus anlaşmasının olduğu üniversite Ülke University of Applied Sciences Marko Marulic in Knin Hırvatistan University of Life Sciences in Lublin Polonya Czech University of Life Sciences (Fac.of. Engineering) Çek Cumhuriyeti